Saveti za sublimaciju šolja

saveti za sublimaciju šolja

Prava šolja

Uspeh vašeg transfera u velikoj meri zavisi od plastificiranosti šolje. Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da izaberete najbolji kvalitet šolje.

Što je šolja belja, preciznija će biti reprodukcija boja, dobićete i bolji kontrast ili „pop“.

Proverite konus na dnu šolju. Sve šolje se sužavaju na dnu da se dozvoli da lako sklizne iz kalupa, ali prekomeran konus će izazvati gužvanje transfer papira i dobićemo propali gotov proizvod.

Proverite da li je šolja „teško obložena“. Još uvek postoje šolje na tržištu koja će izbledeti nakon desetak ili sličnog broj pranja. Tvrdo obložene šolje trebaju više vremena da im se prenese boja ali su mnogo dugotrajanije I mogu da podnesu ogroman broj pranja. Pokušajte da ogrebete sliku noktom. Ako se pokvari slika, verovatno neće izdžati ni par pranja.

Ispitajte površinu šolje. Premaz u oblasti slike treba da bude slobodan od bilo kog otpatka. Mi kao firmi nudimo proverene šolje A klase koje možete pregledati na sledećoj stranici šolje za sublimaciju.

Problemi sa trakom

Ako naiđete na liniju I da nedostaje boja na pojedinim mestima na odštampanoj slici, onda verovatno postoji problem u traci, najčešći uzrok za ovaj problem je zapušena glava mlaznice neke od boja. Hteli mi to ili ne, ne samo kod sublimacionih boja, dolazi do sušenja tokom vremena. Ako se to desi unutar glave štampača, protok mastila se inhibira, što dovodi do pruge nestale boje na otisku.

Dokle god se štampa na redovnoj osnovi – bar nekoliko puta nedeljno – mastilo neće imati priliku da se osuši unutar glave štampača. Ali ukoliko dozvolite da štampač duži vremenski period bude van funkcije, možete imati problema.

Vlaga

Saveti za sublimaciju šolja takođe podrazumevaju faktor vlage u proces sublimacije koja može uzrokovati neželjene rezultate. Tokom proizvodnje sa toplotom štampe I mašinom koja radi na 400 ° F, vlaga bukvalno može da raznese mastilo daleko od svog gola. Neki od problema koji se pripisuju vlagi uključuju menjanje boja (boja izgubi tačan ton), takođe se kao pojava pojavljuje nejednako preneta štampa. Negde se slika otisne skroz a ne gde se pojavljuju tonovi koji su isprani I nepotpuni.

Prvi korak je bitan a to je da se zaštiti papir od upijanja vlage. Kao preventivnu meru, skladištite papir na suvom mestu. Ako sumnjate na vlagu, postavite papir na štampu na nekoliko sekundi. Nemojte ga pritisnuti; samo ga izložite toploti. Toplotni zraci iz štampe treba da pomognu isparenju većeg procenta vlage.

Još jedan trik je da koristite roto-papir ili mesarski papir umesto Teflon lista. U radu će pomoći da apsorbuje vlagu iz transfera tokom stanja pritiska, a teflon neće. Budite sigurni da koristite svež list papira za svaki novi pritisak I transfer.

Dvostruka slika i gasiranje

Sublimacija zahteva čvrstu vezu između transfer papira i praznog proizvoda tokom pritiska. Ako se pomera papir ili nije čvrsto pripijen na podlogu, rezultat štampe će uglavnom biti dvostruka slika.

Ghosting rezultate na zamagljenim slikama, tipično karakteriše senka efekat zajedno ili izvan ivica. Gas out je termin koji se koristi za „nalet“ mastila van područja slike.

Da biste izbegli ove probleme, neophodno je imati tačnu pripijenost između transfer papira i podloge.

Saveti za sublimaciju šolja kažu da bez obzira na to kako se transfer papir održava na proizvodu, važno je da kada ga uklonite, ne klizi po površini podloge. Ovo može da proširi sublimaciju boje u neželjena područja I da izazove zamgljenje slike. U idealnom slučaju, sa tvrdih podlogama, transfer će biti skinut sa površine brzo i čisto.

Da li su bolje personalizovane šolje dobijene digitalnom ili sublimacionom tehnikom?

Za personalizovane proizvode uglavnom se koriste laserski i sublimacioni transfer. Koji metod ćete koristiti zavisi od Vaših potreba.

Na primer, ako želite laserski transfer potreban je kvalitetan štampač, čvršći transfer papir i 3D presa. Ovaj metod je dobar za predmete koje nećete prati često, što znači da definitivno nije dobar za šolje. Dekorativne šolje dobijene ovom tehnikom neće izdržati često pranje, kao ni mašinu za pranje sudova.

Za razliku od laserskog transfera, sublimaciona štampa je vrhunska tehnika štampe za dekorativne šolje. Potreban je inkjet štampač za sublimaciju, sublimacioni transfer papir, presa za šolje ili 3D presa. Dekorativna šolja dobijena ovom metodom je otporna na mehaničke smetnje.

Instrukcije za proces sublimacije

*Pažnja: Ne koristite kućnu peglu. Potrebna Vam je profesionalna termo presa. Instrukcije u nastavku mogu varirati u zavisnosti od mašine. Variranja u vremenu, temperaturi i/ili pritisku mogu biti neophodni. Testiranje temperature prese se preporučuje za:

 • Sublimaciju šolje (15 oz.) na 3D vakuum presi
 • Sublimaciju plastičnih proizvoda
 • Sublimaciju metalnih proizvoda
 • Sublimaciju drvenih proizvoda

Sublimacija šolja (15 oz.) na 3D vakuum presi

Instrukcije:

 1. Uključite 3D vakuum presu.
 2. Podesite dugme za temperaturu tako da obe lampice za temperaturu budu uključene.
 3. Podesite temperaturu na 200 oC i vreme na 8.5 minuta. Dodajte 2 min. za svaku dodatnu šolju stavljenu u vakuum presu.
 4. Odštampajte sliku u ogledalu na transfer papir.
 5. Odsecite nepotrebne krajeve transfer papira i obmotajte transfer papir oko šolje.
 6. Fiksirajte papir sa slikom na šolju koristeći termo otpornu traku.
 7. Obmotajte šolju silikonom za šolju.
 8. Pozicionirajte šolju u vakuum presu u ležište za šolju.
 9. Pritisnite dugme za vakuum.
 10. Pritisnite dugme za vreme.
 11. Okrenite šolju na otprilike 5 minuta da bi i suprotna strana bila okrenuta na gore u vakuum presi. Zatvorite vakuum presu i sačekajte da istekne preostalo vreme.
 12. Kada se pečenje završi momentalno izvucite šolju iz prese i uklonite transfer papir. Koristite rukavice otporne na toplotu jer će šolja biti veoma vruća.
 13. Potopite šolju u toplu vodu kako bi se što pre ohladila i kako bi se što pre prekinuo proces sublimacije.
primer razlicitih temperatura pecenja solje

Testiranje šolja

Poređenje Duraglaze i Orca premaza šolja

komparacija-solja

Uzorci na slici iznad napravljeni su na presi uz sledeće parametre:

Temperatura u praznom hodu – 1900C

Radna temperatura – 2000C

Radno vreme- 100 sekundi

Šolje su stavljene na vrh prese kako bi se zagrejale. Radno vreme za svaku šolju je oko 4 minuta. Kada se šolja sa Orca premazom uklonjeni iz prese može se zaključiti da vuče na braon. Međutim, ovaj ton se povukao pošto se šolja ohladila. Nakon pečenja možete potapati šolje u toplu vodu kako bi se molekuli polimera zatvorili i time sprečili pravljenje „senke“ na slici. Dubina crne boje Orca premaza nije dobra kao kod Duraglaze jer je debljina premaza manja. Ovo je ujedno i objašnjenje pojave braon tona. Korišćenjem Sublisplash boja, transfer papira za šolje i parametara navedenih iznad, rezultati su približni i kod Sublisplash Epson i kod Sublisplash Ricoh.

Logično je da se prese za šolje razlikuju u zavisnosti od tipa prese, čak i od istog proizvođača. Ne treba u potpunosti verovati uputstvima dok sami ne isprobate (testirate). U nastavku je prikazana slika sa tipičnom nekalibrisanom šoljom.

komparacija-solja-2

Korišćeni su isti parametri na različitim presama. Kada je presa za šolje testirana termo trakom vidi se da je radna temperatura bila 2450C iako je bila podešena na 2000C.

Smanjili smo parametre na 1500C praznog hoda, 1600C radne temperature i 100 sekundi da temperatura ne pređe 2000C.

Šolja levo je pečena novim parametrima. Vidi se loša kalibracija prese. Na šolji desno možete videti tonove braon, prepečene slike, dok šolja levo prikazuje kvalitetne tonove crne boje.

Zaključak: uverite se da presa za šolje radi kako treba.

Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na sajt Mincom!
Kako Vam možemo pomoći?