Saveti za bavljenje sublimacijom

Saveti za bavljenje sublimacijom

Saveti za bavljenje sublimacijom prvenstveno podrazumevaju navođenje osnovne opreme koja nam je potrebna za sublimacionu štampu. Kada radite sa bilo kojom vrstom opreme, stvari mogu krenuti naopako. Zato, tehnička podrška igra važnu ulogu kada kupujete opremu. Međutim, trebalo bi i Vi da znate da rešite neke probleme na svoju ruku iako imate odgovarajuću tehničku podršku.

Prva stvar u rešavanju problema je da se sistematski izoluje taj problem da bi se utvrdio uzrok. Kada je problem identifikovan, možete ga ispraviti. Za početak je korisno napraviti listu mogićih uzroka jer postavka računara, grafika, podešavanja štampača takođe može biti krivac.
Toplota, štampa, papir, proizvod ali i okolina može biti problem.

Duga lista ne treba da Vas iznervira jer nije tako loše kao što izgleda. Ići korak po korak, početi od osnove, su načini da se reši problem i da sačuvate zdrav razum. Prođite kroz listu, izolujte svaki i prekrižite kako koji uzrok pređete.

Saveti za bavljenje sublimacijom obuhvataju spisak osnovne opreme. To su:

 • Štampač
 • Dopunjive kertridže ili CISS uređaj(sistem za kontinualno napajanje mastilom)
 • Sublimacionu boju
 • Transfer papir
 • Toplotnu presu

Naši saveti će Vam više približiti sve prednosti i neophodne osnove ove nove tehnike štampe. S obzirom da sublimaciona boja reaguje pod uticajem toplote, nije moguće koristiti štampače sa termalnim glavama jer bi se mlaznice vrlo brzo zapušile i ne bi bile u funkciji.

Štampači za sublimaciju imaju piezo elektro glave (mastilo se istiskuje širenjem kristala). Najveći broj štampača koji koriste piezo glave proizvodi kompanija Epson, u pitanju su ink džet štampači.

Saveti za bavljenje sublimacijom su takođe da morate razmotriti niz faktora pre kupovine štampača. Izbor štampača zavisi od nekoliko faktora. Najbitnije pre same kupovine opreme jeste razmotriti:

 • količine štampe koju je potrebno raditi
 • neophodan kvalitet koji tražimo
 • format štampe na kome želimo da radimo

Ovi aspekti su vrlo bitni kako bi napravili neophodnu kalkulaciju potrošnje boje i kvaliteta otiska. Štampači za sublimaciju uglavnom koriste 4 ili 6 boja. Štampači sa 4 boje koriste Cyan, Magentu, Žutu i Crnu boju. Dok ovi sa 6 koriste još i Light Cyan i Light Magentu. Najbolje je ugraditi CISS uređaj kako bi dobili veći kapacitet boje u štampaču i kako je ne bi morali često dopunjavati.

Nije preporučljivo uzimati štampač koji je koristio boju koja nije sublimacijska, pošto može doći do mešanja boje u glavi, što će se odraziti negativno na sam rad štampača i njegov vek.

Veoma bitno kod Epson štampača je redovna štampa (preporučljiva je svakodnevna štampa) i održavanje. Sublimacione boje su gušće nego regularne ink džet boje i redovno čišćenje glave je neophodno.

Vodič za početnike koji se bave sublimacijom

Ukoliko ste novi na sublimacionom tržištu, mi smo za Vas napravili spisak proizvoda za sublimaciju sa kojima bi trebalo početi posao:

 • Odeća: Sve od običnih pamučnih, poliesterskih majica do dresova, fudbalskih uniformi, dolazi u obzir za sublimacionu tehniku.
 • Promotivni proizvodi: Šolje, podloge za miša, table za pisanje i oglasne table idealni su promotivni proizvodi.
 • Nagrade i priznanja: Plakete i trofeji, nekada ograničeni jednom bojom, sada mogu biti ukrašene slikama visoke rezolucije, postojanih boja.
 • Oznake: Napravite na zahtev, za sajam ili unutrašnje signalizacije.
 • Foto pokloni: Obuhvata personalizovane artikle kao što su magneti, registarske tablice, satove, lutke i komercijalne foto panele.
 • Sportska oprema: Spremiti proizvode prilagođenog dizajna da klijenti vide gotov proizvod (na primer flaša za biciklo) pre proizvodnje većeg tiraža.
 • Tekstil: Prilagodite tkaninu za sublimacione boje da bi slika bila detljna i energična, puna živih boja.
 • Pločice: Prilagođene keramičke pločice ulepšavaju dom i kancelariju jedinstvenim slikama za kuhinje, kupatila, muzeje, restorane i kancelarije.

Zašto dolazi do dupliranja slika i teksta na sublimacionim proizvodima?

Ova pojava može se okarakterisati kao senka. Kada dođe do pomeranja transfer papira u toku procesa, dok je proizvod još uvek vreo, dolazi do dupliranja ili senke originalne slike.

Postoji jednostavan način za sprečavanje dupliranja teksta ili slike. Povedite računa o tome da transfer papir ostane statičan u toku procesa pečenja. Transfer se uklanja tek kada se proizvod ohladi i tada sigurno neće doći do dupliranja. Ukoliko želite odmah da odvojite proizvod od tranfer papira, odlepite transfer papir vertikalno od proizvoda. Povucite transfer papir u jednom brzom, kontinuiranom pokretu kako bi proizvod ostao sa čistom slikom.

saveti za bavljenje sublimacijom
Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na sajt Mincom!
Kako Vam možemo pomoći?