Razlika izmedju inkjet štampe i sublimacije.

Razlika izmedju sublimacije i inkjet

Razlika izmedju inkjet štampe i sublimacije.

Razlika izmedju inkjet štampe i sublimacije.

Neistreniranom oku inkjet i sublimacione boje mogu izgledati slično, jer su obe tečnog oblika, i obe vrste se koriste u inkjet štampačima. Ali sličnosti se tu i završavaju, jer nemoguće je koristiti ih naizmenično.

Šta je tačno razlika između ove 2 tehnologije?

Mastilo Inkjet štampača je bazirano na spektru boja poznatijem kao CMYK. Štampač prska boju u finim tačkicama, tipično 300 tačkica po inču (DPI), u proseku od 1440 tačkica.

Šta se dešava prilikom inkjet štampanja?

U Inkjet štampi mastilo se štampa na površinu papira. Ono se hemijskim putem vezuje za površinu materijala, a potom se suši proticanjem vazduha i toplotom ili sa UV sistemom učvršćavanja koji može doći sa štampačem.

Šta se dešava prilikom sublimacije boja?

Prilikom sublimacije inkjet štampač ne zahteva print visokog DPI kako bi se kreirala grafika visoke rezolucije, jer štampa ide na transfer papir kao obrnuta slika.

Kada je slika oštampana – boja se brzo suši i vezuje se putem materijala baziranog na polimeru, tipično poliesterom.
Sublimaciono štampanje je pogodno samo za predmete koji sadrže poliester ili koji su premazani subli sprejom (100% poliester, ili mešavina poliestera). Iako je sublimacija moguća na drugim materijalima kao što je pamuk, slika će biti trajna samo u slučaju kada se provuče kroz određenu vrstu praha.

Nakon sušenja papir se aplicira na proizvod i prebacuje se na zagrejanu presu.

Prilikom zagrevanja sledeće stvari se dešavaju:

1. Boja postaje gasovita, dakle toplota čini da se ćelije materijala šire i otvaraju.
2. Pritisak od prese čini da gasovita boja ulazi u otvorene pore materijala, kako bi se boja sublimirala u njih.

Prilikom sublimacije dolazi do fotohemijske reakcije i boja se trajno integriše u materijal i ne može skinuti ni najjačim hemikalijama. Boje se rastvaraju u gasovito stanje, zbog čega se umesto tačkaste paterne na materijalu vidi kontinuirana slika, nalik pravoj fotografiji. To se dešava jer tačkice na transfer papiru postanu gas, i gube svoju tačkastu patern. Zbog toga se sublimacija bojom koristi za štampanje atraktivnih printeva na sintetici, odeći, keramici i ostalim proizvodima namenjenim za sublimaciju.

Upotreba sublimacije bojom

Bez obzira da li imate originalne ili kompatibiline ketridže sa mastilom za sublimacionu štampu, bitno je da imate odgovarajuću podlogu. Materijali bazirani na polimeru, drvo, metal, i sve drugo što može proći kroz toplotnu ravnu presu su odlični materijali. Izbegavajte prirodne vlaknaste materijale poput bambusa i lana. Sublimaciona štampa nije namenjena direktnom štampanju na tkaninu.

 

Deli ovaj post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na sajt Mincom!
Kako Vam možemo pomoći?