Sublimacija na tamnim i obojenim materijalima

Sublimacija na tamnim i obojenim materijalima

Sublimaciona boja je u svojoj suštini prozirna i obično se koristi na beloj pozadini. Za štampanje na tamnim površinama morate pripremiti belu pozadinu za proizvod baziran na poliesteru. Međutim, to i nije baš jednostavno, tako da je potrebno obraditi pažnju na odabir boja i njihovo uklapanje na sam materijal.

Sublimacija je u potpunosti efektna samo na belim, 100% pamuk i poliester majicama. Naravno, moguće je štampati na obojenim majicama ali moramo naglasiti da boja majice i boja Vaše obojene podloge nikada neće rezultirati identičnom tonom. Dakle, boja neće biti originalna, a ukoliko je materijal za štampu previše taman, dizajn uopšte neće biti vidljiv.

Konkretna sublimacija na crnim majicama takođe izuskuje pripremu sa podlogom, odnosno postavljanje poliester materijala koji će predstavljati bazu za našu fotografiju ili tekst. Bitno je znati da je na crnim majicama moguća štampa Vašeg dizajna ili fotografije jedino u obliku kocke ili pravougaonika. Bilo da štampate fotografiju ili tekst moramo imati “uramljenu štampu”. Primer štampe na crnim i obojenim majicama možete videti na fotografije ispod.

Razlika između štampanih i tekstilnih boja

Često se postavlja pitanje vezano za sublimaciju na crnim majicama. Logička očekivanja su takva da postavljanje crne podloge u samoj pripremi za štampu obezbeđuje rezultat gde se neće primetiti takozvana podloga. Problematika identičnih boja je mnogo komplikovanija. Zašto? Materijal (pamuk, poliester) sam po sebi ima specifičnu tekstil crnu boju. Crna boja koju mi dobijamo prilikom štampe nikako ne može tonom biti ista kao i materijal koji želimo da štampamo. Nakon pečenja primetićete da su crna boja na majici i Vaša odštampana podloga ipak drugačiji.

Da bismo u sublimaciji dobili čistu crnu boju u pripremi je moramo podesiti tako da bude 100% crna (100% K). Samim tim dolazimo do zaključka da ne možemo štampati različite nijanse crne. Nijanse u tonovima možemo dobiti samo kada je u pitanju siva boja.

Isto pravilo važi i za bilo koju drugu boju majice. Bilo da je u pitanju tamna ili svetla majica, ukoliko je obojena moramo imati podlogu na koju ćemo uklopiti naš dizajn.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice na Vama je samo da pokušate da uklopite najbolji ton sa Vašom majicom ili nekim drugim tekstilnim proizvodom. Razmatrajte kombinaciju boja, slaganje obojenosti i nakon toga odaberite najpogodniju podlogu za boju Vašeg materijala.

Sublimacija bez bele boje

Poslednji bitan savet vezan za crne i obojene majice jeste taj da u sublimaciji nikada ne možete štampati belu boju. Možda ste zamišljali štampu belih motiva na crnim majicama. Ta opcija jednostavno nije moguća u sublimaciji. Sve ostale boje dolaze u obzir osim bele. Sublimacioni štampač funkcioniše po principu CMYK štampe iako mi štampamo iz RGB profila. Štampač meša boje kako bi dobio bilo koju boju ali sama logika i činjenica boja je takva da u svetu sublimacione štampe jedino bela boja ne postoji i ne može da se dobije kombinovanjem drugih boja. Sama bela boja je u stvari Vaš papir na kome štampate. Kada pustite dizajn na štampu štampaju se sve boje osim belih elemenata. Beli elementi su površina papira. Iz tog razloga ne možemo imati štampu bele boje. Bela na proizvodu ispada bela samo zato što je površina samog proizvoda na kome štampate takođe bele boje.

Pored korisnih saveta i uputstava vezanih za sublimacionu  štampu, na našem sajtu možete pronaći mnoge reklamne proizvode za potrebe firmi kao što su:

Pored foto poklona, bavimo se i izradom fotoknjiga. Pogledajte više na www.cewe.rs.