Saveti na maskama za mobilne telefone

Kako štampati maske za telefon?

Za personalizovane maske najbolja je tehnika sublimacije. Imate opciju štampanja slike na većoj površini maske i opciju štampanja slike preko kompletne maske za telefon. Sve što je potrebno za ovaj proizvod jesu par osnovnih elemenata za sublimaciju.

Ako želite sublimaciju na većoj površini (pravougaonik maske, bez bočnih delova) bitno je da obezbedite:

  • Štampač za sublimaciju
  • Sublimacionu boju
  • Transfer papir A4 ili A3 formata
  • Traku otpornu na toplotu (za čvrsto držanje transfer papira na masci)
  • Masku za telefon
  • Modlu za hlađenje
  • Termo presu

Ako želite sublimaciju kompletne maske za telefon (pravougaonik maske sa bočnim delovima) sve što treba je da umesto termo prese uzmete 3D presu sa vakuum pumpom. Sa ovom presom, sve ivice maske biće prekrivene Vašim omiljenim dizajnom. Postoje mali modeli za štampanje jedne maske i veći modeli za štampanje do 12 maski odjednom.

Neželjene tačke odštampane na masci za telefon u sublimaciji

Prilikom sublimacione štampe na maskama za telefon mogu se pojaviti tačkice koje remete dizajn proizvoda. Postoje dva potencijalna problema: obojene tačke izvan slike ili bele tačke unutar slike.

U prvom slučaju, te obojene tačke možete videti već i na transfer papiru oko slike. U drugom slučaju, mogu postojati nepravilnosti na površini sublimacionog proizvoda, u ovom slučaju na površini maske. Te nepravilnosti podrazumevaju delove maske koji nemaju sposobnost upijanja boje.

Ukoliko su tačke oštre i jasno definisane, problem nije u takozvanom procesu pečenja, vakuumu, vremenu i temperaturi.

Kako da dobijete lepe, svetle tonove 3D presom?

Primećujete da slika na vašoj masci za telefon nije vernih boja, kao što bi trebalo. Nema zasićenih, sjajnih boja već nešto više bledunjavih nijansi.

Pre svega, proverite da li je slika na transfer papiru istih takvih boja. Ako je tako, onda je definitivno problem u štampaču. Potrebno je očistiti unutrašnjost štampača, tačnije glavu sa mlaznicama koje ispuštaju boju a za to Vam je potrebna tečnost za čišćenje glave štampača.

Ukoliko je u pitanju kvalitetan štampač, onda je problem u pečenju. Generalno, temperatura treba biti niža, oko 190 oC, a najduže vreme pečenja oko 50 sekundi.

Nemoguće je da je maska deformisana jer ona mora biti postavljena na metalni templejt koji zateže površinu za štampanje. Vreme sublimacije je uglavnom duže jer je neophodno ostaviti boji dovoljno vremena za potpunu interakciju sa plastičnim ćelijama.

Da li je temperatura koju 3D presa pokazuje tačna? Obično odlučimo da verujemo displeju na presi. Ako je u pitanju polovna presa, razumljiv je osrednji kvalitet sublimacionog proizvoda. Tada presa nije odgovarajući alat za proces sublimacije. Međutim, ukoliko se stavi silikon između površine proizvoda i ploče, pritisak će se ujednačiti i ublažiće negativne osobine polovne prese.