Kako želite da nas kontaktirate?

Ricoh štampač testiranje šolja

Ricoh štampač testiranje šolja

Ricoh štampač testiranje šolja – Svrha ovog dokumenta je da pomogne u radu sa Ricoh bojama na određenim materijalima i metodama produkcije generalno. Nakon izveštaja nekolicine ljudi koji su imali problema sa slikama visokog kvaliteta na šoljama, odlučili smo da dokažemo da ne postoji problem i da Vam možemo pružiti pomoć i savete u vezi toga. Rezultati i dokazi uspešno obavljenih testova prikazani su na ovoj stranici.

Ricoh boje su u potpunosti drugačije od tradicionalnih Epson boja. Upravo zbog toga ne treba pretpostaviti da se prethodno korišćena vremena i temperature mogu koristiti za sublimaciju sa Ricoh bojama bojama. U većini slučajeva ova standardna vremena i temperature mogu se upotrebiti posebno kada je u pitanju sublimacija na materijalima koji su bazirani na 100% polimeru. Potrebno je obratiti pažnju na premazane proizvode kao što su metal, keramika i staklo. Mnogi od ovih proizvoda se uvoze iz Kine i nekad kvalitet ovih premaza nije ono što bi trebalo biti. U nekim slučajevima ovaj kvalitet se menja od serije do serije. Ovde ćemo se koncentrisati na keramiku, posebno na sublimacione šolje. Postoji mnogo dobavljača premaznih šolja ali mi ćemo se koncentrisati na specifičan premaz za sledeće analize. Premaz „orca“ je najčešći u upotrebi i i na hiljade takvih šolja se proizvede nedeljno.

Odabir prese za šolje

Sledeći parametar je presa za šolje. Postoji veliki izbor modela presa za sublimaciju obično poreklom iz Kine. Različiti modeli koriste različite metode štampanja. Jedna od trenutno najučestalijih ima temperaturu u praznom hodu, operativnu temperaturu i tajmer (sve je podešeno od strane korisnika). Ova podešavanja su nezgodna jer su u pitanju tri, a ne dva parametra. Za ovu analizu koristili smo tradicionalnu presu za podešavanje vremena i temperature.

Ono što morate proveriti nakon kupovine prese za šolje jeste kalibracija. Ovo zna da bude problem sa kineskim presama jer smo se već uverili da nekad postoje velika odstupanja prikazane temperature i stvarne temperature u presi. Najlakši način za testiranje i kalibraciju prese jesu trake – „Surface Temperature Indicating Strpis“. Mi smo testirali kinesku presu sa Thermax trakama od 5 nivoa (1880C-2100C). Kada je presa podešena na 1900C temperatura trake je bila izvan skale. Smanjili smo temperaturu na 1700C, testirali i videli da da prelazi blok od 1990C. Razlika od 300C svakako će uzrokovati problem.

trake za testiranje šolja

Zatim smo napravili sliku kao primer najgoreg slučaja. To je uzorak koji smo koristili za testiranje jer je crna najteža za reprodukovanje na šoljama od ivice do ivice. Ova slika je dimenzija 203mm x 89 mm. Slike na sredini će pomoći da se uverimo u dobru reprodukciju boje tokom testiranja. Traži se solidna crna na šolji bez mutnih ili sprženih delova.

Vreme i temperatura pečenja

Stavili smo nas na poziciju mušterije koja nije kalibrisala termo presu i pokušava da napravi savršenu šolju. Nakon mnogo pokušaja napravili smo šolje skoro savršenog kvaliteta . Problem je vreme. Najbliže rešenju jeste oko 2min 36sec (2.6 min) na temperaturi koja je već određena (mi smo procenili oko 2300C). Problem je nastao prilikom sublimacije od ivice do ivice gde je crna izgorela (postala braon).

Da smo koristili vreme i temperaturu za tradicionalne boje, slika bi imala veći deo spržene crne boje. To se dešava jer Sublijet-R boje gase brže od redovnih sublimacionih boja. Ako je promena boje koncentrisana na jednom području onda treba izmeriti temperaturu na raznim mestima sveže sublimirane šolje kako bi videli koliko je temperatura dosledna na celom elementu. Ako su velika odstupanja onda ćete veoma teško doći do solidnih boja.

Izvlačenje toplote

Nakon kalibracije i podešavanja prese na tačno 190-1950C vratili smo se na tradicionalnih 4 minuta i 30 sekundi kako bi našli tačnu temperaturu za Sublijet-R štampu. Potencijalni problem prilikom brzine transfera boje jeste izvlačenje toplote sa transfer papira. Dakle, šolja bude savršeno sublimirana osim donje ivice na kojoj se boja nije adekvatno prenela.

Ako pokušamo da ispravimo ovu grešku tako što bi povećali vreme pečenja onda bi se prepečen deo (braon boja) pojavio na vrhu šolje. Ako smo odlučni u tome da slika mora biti skroz do dole, onda jednostavno treba zagrejati šolju pre pozicioniranja transfer papira tako što ćemo je postaviti na ravnu termo presu. Ovo podrazumeva samo zagrejanu šolju na dodir (posebno osnovu) i ne utiče na drške. U svakom slučaju ovo je dobra praksa jer uklanja promenljive šolja koje su čuvane u veoma hladnim uslovima pre upotrebe i drugačijim stilovima šolja sa različitom debljinom osnove materijala. Ako termo presa nije dostupna, napunite šolju vrelom vodom i dobićete sličan efekat (pre pozicioniranja transfer papira, šolju se mora isprazniti).

Dizajn i kvalitet prese

Potrebno je uzeti u obzir još jedan faktor koji uzrokuje ovaj problem, a to je dizajn prese za šolje. Izdvajamo dizajn vertikalne stojeće prese koju možete videti naslici ispod. Metalni omotač je zavaren za livenu metalnu podlogu, a gornji deo omotača je mnogo topliji od baznog dela zbog toplote koja se prenosi na bazni deo. Na ovoj presi bi trebalo izvršiti merenje temperature trakama tako što bi merili gornji i donji deo šolje za proveru odstupanja.

Na ovoj presi, vreme bi bilo 4 min 30 sec za normalan otisak, a eksperimentisanjem smo uvideli da savršena šolja zahteva samo 3 min 06 sec (presa radi u decimalnom obliku pa bi ova vrednost bila pročitana kao 3.1 minut). Ovo svakako zahteva zagrevanje šolje pre pečenja. Nakon uspešno kreirane šolje sa veoma teškom crnom slikom, kreirali smo još par čaša radi testiranja boje.

Rezultate možete videti na slici ispod. Boje su čak živahnije i prirodnije. Testovi su rađeni Trupix papirom, Orca šoljama, kineskom presom za šolje prikazanom gore i Ricoh GX7000 štampačem. Različiti premazni slojevi šolja od drugačijih proizvođača mogu reagovati drugačije i prikazati drugačije rezultate. Jednom prilikom naleteli smo na tanku porcelansku šolju koja je imala tanak premazni sublimacioni sloj podložan paljenju. Ova šolja mora imati posebne parametre za dobar kvalitet sublimirane slike.

Odabir kvalitetnih alata i repromaterijala

Jeftini elementi prese nekad nisu dobri. Znamo da ovi elementi moraju da se zamene nakon samo 300 šolja. Pored ove muke, dolazi prava glavobolja – novi element se ne ponaša kao prethodni što znači da moramo opet vršiti kalibraciju. Eksperimentisanje sa jeftinim inkjet papirima takođe stvara probleme. Ovi papiri mogu dati prihvatljive rezultate na lakim materijalima (kao što su Unisub proizvodi) ali mane se vide pri radu sa premazanim proizvodima.

Prese za šolje sa metodom temperature praznog hoda zahtevaju posebna podešavanja parametara i mogu biti malo nezgodne zbog dodatnih podešavanja. Naš savet za ovaj tip prese je da kalibrišete sublimacionu (radnu) temperaturu (koristeći trake za indikaciju temperature), podesite temperaturu praznog hoda na samo 5 stepeni niže od ove i prilagodite vreme. Vreme će biti kraće od primera iznad jer tajmer kreće sa radom samo kada temperatura dostigne radnu temperaturu. Prilikom postavke jedne od ovakvih mašina, izmerili smo radnu temperaturu i iako je digitalni prikaz tvrdio da je bila 160oC, traka je izmerila 190oC. U zavisnosti od toga koliko je šolja hladna prilikom postavke u presu, inicijalna temperatura će pasti za nekoliko stepeni pre nego što se vrati na radnu temperaturu. Ovo očigledno određuje ukupno vreme koje je potrebno za sublimiranje šolje.

Naše postavke su sledeće:

Temperatura praznog hoda je 155oC, radna temperatura je 160oC a tajmer je podešen na 2 min 30 sec. Takođe smo eksperimentisali sa metalnim termosem na ovoj presi i postigli savršene rezultate sa sledećim podešavanjima: temperatura praznog hoda je 145oC, radna temperatura je 150oC a tajmer je podešen na 1 min 30 sec.

Zapamtite – ovo su „pročitane“ temperature. Stvarne temperature bi bile više za oko 30oC u stvarnosti za prese testirane ovde.

Testiran proizvod

Originalna podešavanja za Epson sublimacione boje

Podešavanja za Sublijet-R (Ricoh) boje

Temp. praznog hoda

Radna temp.

Vreme

Temp. praznog hoda

Radna temp.

Vreme

oC

oC

Sec

oC

oC

Sec

Presa za šolje 1 13oz standard

N/A

200

270

N/A

190

186

Presa za šolje 2 13oz standard

180

200

180

185

190

150

Presa za šolje 1 termos

N/A

190

180

N/A

190

120

Presa za šolje 2 termos

180

190

120

175

180

90

Presa za šolje 1 = dvostruko podešavanje vremena i temperature.

Presa za šolje 2 = trostruko podešavanje temperature praznog hoda, radne temperature i vremena.

13oz standardna bela šolja sa Orca premazom.

Temperature u ovoj tabeli su stvarne izmerene temperature, a ne broj prikazan na displeju. Ova tabela može se koristiti u skladu sa tekstom iznad i ako se odnosi na test uzorke za analizu razlika između dva tipa boja.

Pored ovog korisnog saveta vezanog za Ricoh štampač testiranje šolja – sublimaciju šolja na našem sajtu možete naći pregršt zanimljivih saveta vezanih za sublimaciju kao i pomoć vezanu za sublimaciju svih sublimacionih proizvoda.

Pored sublimacionih proizvoda, bavimo se i izradom fotoknjiga. Pogledajte više na www.cewe.rs.