Uobičajna pitanja o sublimaciji

Uobičajna pitanja o sublimaciji

  1. Zašto sublimacija?
  2. Šta je sublimacija?
  3. Šta Vam je potrebno za početak biznisa?
  4. Koji štampač Vam je potreban?
  5. Kakva vrsta boje Vam je potrebna?
  6. Koji tip termo prese Vam je potreban?
  7. Šta sublimacija može i ne može da uradi?

Zašto sublimacija?

Sa tehnikom sublimacije možete štampati visoko kvalitetne slike na raznim predmetima pravljenim od poliestera ili premazanim slojem poliestera, čak i na pamučnim predmetima kao što su majice. Sve što je potrebno za proces sublimacije jesu štampač, sublimacione boje, papir i termo presa.

Šta je sublimacija?

ehnika sublimacije podrazumeva upotrebu digitalnih slika (nastale skeniranjem, skinutih sa digitalnih fotoaparata ili kreiranjem na Vašem računaru). Upotrebom štampača za sublimaciju, digitalne slike se štampaju na specijalni transfer papir posebnim sublimacionim bojama. Na visokoj temperaturi, sublimaciona boja se pretvara u gas. Pore premaznog sloja se otvaraju i dozvoljavaju gasu da uđe u sloj predmeta na kojem se štampa. Zatim, kada se predmet izvadi iz prese, pore sublimacionog sloja se zatvaraju zadržavajući boju unutra. Cela slika biće glatka na dodir. Ovo je proces prenošenja gde slika postaje deo proizvoda (majice, šolje..). Za sublimaciju su potrebne posebne boje , papiri i specifični materijali premazani polimernim slojem.Za pamučne otiske je potrebna druga vrsta papira I praha.

Šta Vam je potrebno za početak biznisa?

  • Sublimacioni štampač (preporučujemo sublimacioni štampač A4 Ricoh Aficio SG3110dn ILI za veće formate A4, A3 ili 62cm predlažemo Epson SC-F500)
  • Sublimacioni papir (preporučujemo transfer papir namenjen za sublimaciju poliestera i pamuka)
  • Sublimaciona boja (dostupna u ketridžima, bocama i kesama; preporučujemo naše CMYK sublimacione boje posebno pravljene za Epson i za Ricoh zelatin)
  • Traka otporna na temperaturu (da pričvrstite sliku na proizvod kako se ne bi pomerala prilikom transfera ukoliko radite šolje, ploče, kačkete,keramiku,kamen,staklo,magnete)
  • Sublimacioni proizvodi (proizvodi pogodni za sublimaciju. Pažnja: nisu sve šolje, ploče, kačkete i ostali proizvodi za štampanje kompatibilni za sublimaciju) Potrebno je da imaju sublimaciski premaz.
  • Termo presa za vezanje slike za proizvod. Ako sublimirate šolje, potrebne su Vam termo prese 3 u 1 ili nove genaracije Pećke 70L ili 40 L.
  • Program za pripremu dizajna (kao što su Photoshop ili Illustrator – trenutno se ICC profili ne mogu podešavati u ostalim programima kao što je CorelDraw) Dizajn koji podešavate u programu CorelDraw neće ispasti isti kada se odštampa na papir (boje će biti drugačije u pipremi I u štampi)
  • ICC profil za podešavanje boja (da budete sigurni da će Vam boje biti identične na izlazu, uz naše sublimacione boje dobijate I odgovarajuće profile)

Koji štampač Vam je potreban?

Zbog specifične boje koja Vam je potrebna za sublimaciju, ograničen je izbor štampača. Da bi imali savršen otisak, da bi imali kvalitetne rezultate toplo Vam preporučujemo sublimacioni štampač Ricoh Aficio SG3110dn. Uz našu podršku, imate siguran proboj u svet sublimacije.

Koja Vrsta boje Vam je potrebna?

Boja za sublimaciju je posebna mešavina vode i termo aktivne boje. Za kvalitetne rezultate preporučujemo Vam naše želatin boje posebno napravljene za Ricoh.

Koji tip termo prese Vam je potreban?

Termo presa je mašina kojom se štampa sa transfer papira na sublimacioni proizvod. Koristeći pravu temeraturu i specifičan pritisak određeno vreme, transfer se vezuje za proizvod. Termo prese su dostupne u raznim veličinama, sa manualnim ili automatskim upravljanjem. Neke prese su namenjene za posebne svrhe, kao što su prese za kačkete ili šolje. Maksimalna veličina štampača treba da se poklapa sa veličinom prese.Naš predlog za početnike je 3 u 1 presa

Termo prese se koriste u profesionalne svrhe, za kvalitetne rezultate, iz jednostavnog razloga što standardni uređaji ne mogu imati ni približnu temperaturu potrebnu za sublimacionu štampu. Sublimaciono pečenje zahteva temperaturu od 375o do 425o F (190-220°C) i pritisak od 40-80 psi. Ove specifikacije nisu izvodljive sa drugim termo uređajima.

Šta sublimacija može i ne može da uradi?

  • Štampanje pamučnih majica. Kao što smo i ranije napomenuli, sublimaciji je potreban poliester da bi proces prenosa boje sa transfera na proizvod bio moguć. Najveći sublimacioni kvalitet rezultovaće se samo na 100% poliesteru. Štampanje pamučnih majica vrši se pomoću termo transfer papira i praha. (VIDEO)
  • Otisak svetlih boja na majici. S obzirom da su i dalje pamučne majice najtraženije, sublimaciona boja nema dovoljno poliestera za stvaranje živopisnog nanosa. Slika će završiti sa tupim bojama, posebno nakon pranja. Međutim, koristeći specijalni termo prah I transfer papir, štampa na pamučnim belim majicama je vrhunskog kvaliteta.Sa crnima pamučnim majicama odlične rezultate dobijmo I tehnikom flexa I floka bez katovanja. (VIDEO)
  • Otisak na majicama u boji. Bilo koja boja majice drastično menja boju slike. Pošto sublimacija postaje deo majice u boji, ta boja tekstila će nadvladati prenesenu sliku.Ukoliko je bela boja važan deo dizajna on se neće primetiti jer će bela boja biti boja majice. Sublimacioni štampač ne štampa belu boju te će sve što je na dizajnu belo biti u boji majice.
  • Otisak na crnim pamučnim majicama. Otisak je moguć tehnikom sublimacije pomoću materijala “VEO” koji se prvi zapeče na crnu majicu I dobijamo osnovicu bele boje. Posle toga na njega pečemo dizajn preko sublimacionog papira. Sa ovom tehnikom dobijamo jako dobre rezultate dizajna u punom koloru na crnim majicama.
  • Štampa predmeta koji nisu premazani polimernim slojem. Zapamtite da je sublimacija štampa na premaznom sloju ne na proizvodu.
  • Štampa na metalu (srebro/zlato). Ovo je još jedan primer gde boja pozadine predmeta utiče na sliku.

Deli ovaj post

Komentara (2)

  • Nikola Petrovic Odgovori

    da li su potrebne neke fizicke prepravke na stampacu za sublimaciju.model stampaca je epson l 1300?

    26. новембар 2020. na 18:06
    • urednik Odgovori

      Da, potrebno je. Zavisi šta želite da radite, ali u svakom slučaju jeste neophodno.

      8. децембар 2020. na 15:59

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na sajt Mincom!
Kako Vam možemo pomoći?