Sublimaciona štampa – postupak i primena

Sublimaciona štampa – postupak i primena

Sublimaciona štampa – postupak i primena

Sublimaciona štampa je ona u kojoj boja pod dejstvom toplote i pritiska prelazi iz čvrstog u gasovito stanje i prianja na površinu koju želite da odštampate. To je hemijski proces u kom se slika na transfer papiru vezuje za polimere na površini materijala i prenosi sliku.

Najčešći predmeti na kojima se radi sublimaciona štampa su šolje, majice, čaše, podloge za miša, plakete i slagalice. U principu svi proizvodi koji imaju sublimacijski premaz ili su napravljeni od poliestera(majice, podloge za miša) su pogodni za sublimacionu štampu.

Novost i najveći napredak predstavlja mogućnost štampe na 100% pamučnim majicama. U prošlosti to nije bilo moguće, ali novim postupkom o kome ćemo posebno pisati je i to omogućeno. Posebno je dobro što je otisak kvalitetan, ne skida se i vrlo je povoljan.

Neophodna oprema za sublimacionu štampu podrazumeva:

  • Štampač
  • Dopunjive kertridže ili CISS uređaj(sistem za kontinualno napajanje mastilom)
  • Sublimacionu boju
  • Transfer papir
  • Termo presu

Pošto sublimaciona boja reaguje pod uticajem toplote, nije moguće koristiti štampače sa termalnim glavama jer bi se mlaznice vrlo brzo zapušile. Štampači za sublimaciju imaju piezo elektro glave(mastilo se istiskuje širenjem kristala). Najveći broj štampača koji koriste piezo glave proizvodi kompanija Epson, u pitanju su ink džet štampači. Piezo glave koristi i veliki broj štampača velikog formata.

Izbor štampača zavisi od nekoliko faktora. Bitno je pre kupovine opreme razmotriti:

  • koji je savršen štampač za Vas Epson ili Ricoh (Naša preporuka je Ricoh štampač)
  • količine štampe koju je potrebno raditi
  • neophodnog kvaliteta
  • formata štampe

Ovi aspekti su vrlo bitni kako bi napravili neophodnu kalkulaciju potrošnje boje i kvaliteta otiska. Štampači za sublimaciju uglavnom koriste 4 ili 6 boja. Štampači sa 4 boje koriste Cyan, Magentu, Žutu i Crnu boju. Dok ovi sa 6 koriste još i Light Cyan i Light Magentu. U prošlosti je bilo neophodno ugrađivati CISS uređaj za kontinuirano napajanje bojom, dok moderni Epson štampači već imaju fabrički ugrađen CISS uređaj. Ovo omogućava kvalitetniju i povoljniju štampu.

Kao što smo već gore u tekstu rekli pojavio se novi postupak, gde imamo mogućnost sublimacione štampe na pamučnim majicama, tako da ako razmišljate o štampaču za ove svrhe, javite nam se. Ovi štampači su podešeni kako bi mogli da prime poseban papir koji služi za sublimaciju na pamuk.

Nije preporučljivo uzimati štampač koji je koristio boju koja nije sublimacijska, pošto može doći do mešanja boje u glavi, što će se odraziti negativno na sam rad štampača.

Veoma bitno kod Epson štampača je redovna štampa(što više to bolje) i održavanje. Sublimacione boje su gušće nego regularne ink džet boje i redovno čišćenje glave je neophodno.

Dopunjivi kertridži i CISS sistem

Sublimacionu boju nije poželjno mešati sa drugim vrstama boja, tako da ne možete koristi originalne ili kompatibilne kertridže ili drugu opremu koja je već korišćena sa nekom drugim bojom. Moguće je nabaviti kompatibilne kertridže napunjene sa sublimacionom bojom, ili što je na našem tržištu najčešće u ponudi prazni dopunjivi kertridži ili CISS sistem za kontinualno napajanje bojom koji će naknadno biti napunjeni sublimacionim bojom.

Papir

Izbor papira zavisi od vrste materijala na koji se vrši transfer. Papir može biti namenjen za transfer na čvrste površine ili na tekstil, bitno je da ima dobru upojnost i prenosivost. Na tržištu ima jako puno vrsta papira i nećemo ulaziti u karakteristike pojedinačnih proizvođača. U našoj firmi se trudimo da imamo uvek isti svež papir koji će davati iste rezultate u različitim serijama štampe. Neće Vam se desiti da štampa jedan dan bude svetlija a sledeći tamnija.

Za sublimaciju na pamuk, se koristi poseban transfer papir.

Termo prese

Termo prese se razlikuju po površini toplotnog elementa, mogu biti digitalne, sa pritiskom uz pomoć magneta…

Prese mogu biti ravne, 3u1, 3D, peć, za šolje, tanjire, kačkete… Pogledajte sve prese klikom na ovaj link.

Ravna presa 3u1 se koristi za predmete koji imaju ravnu površinu(majice, podloge za miša, puzzle, aluminijum…), a ukoliko kupite ravnu presu sa dodatkom za šolje možete da radite većinu proizvoda iz naše ponude kao što su šolje, čaše, čašice, flaše…
3D presa je mašina koju odlikuje najnovija tehnologija. U njoj se pritisak vrši uz pomoć vakuuma. Otisak je najkvalitetniji zbog ujednačenosti koju pruža vakuum. Na njoj je moguće raditi 12 šolja odjednom, tanjire i još mnogo toga.
Sublimaciona peć nova je tehnologija koristi se za pečenje svih proizvoda bez obzira na veličinu i oblik, za više informacija pogledajte ovaj link.

U svakom slučaju sublimacija je tehnika kojom je moguće proizvesti predvne personalizovane proizvode, koje je moguće štampati na jedna komad. Rezultati su vrhunski i sublimaciona štampa je postojana sa jakim bojama. Ako krenete da se bavite ovim postupkom štampe, nećete se pokajati jer su mogućnosti nepregledne.

Deli ovaj post

Komentara (22)

  • Aleksandar Odgovori

    Da li moze da se koristi pegla umesto prese?

    12. децембар 2017. na 11:19
    • Mincom Odgovori

      Poštovani, pegla se ne može koristiti za sublimaciju jer ova vrsta štampe zahteva visoke temperature. Pozdrav!

      16. децембар 2017. na 15:49
  • Toma Jurić Odgovori

    Pozdrav. Šta bi mi ponudili za print na majice od 100% pamuka, najjednostavniji printer sa kvalitetnom štampom na bijele i tamne majice?
    Hvala

    26. март 2018. na 09:54
  • Виктор Odgovori

    Имам пресу за пеглање, загрева ми на отприлике 200 степени, доста људи ради са овим пресама а мене занима колико дуго треба да држим када пресликавам и којом снагом да претиснем

    7. новембар 2018. na 01:22
    • Mincom Odgovori

      Poštovani
      Vreme i pritisak su za svaki proizvod drugačiji, ukoliko vas zanima koji proizvod zahteva koje vreme ili pritisak za presu molimo vas da skinete fajl „Temperature“ (https://mincom.co.rs/download/6862/) na našem Mincom sajtu.

      15. новембар 2018. na 14:31
  • Alem Odgovori

    Da li epson l310 nov kupljen u radnji mogu odmah koristi za sublimacijsku štampu ili trebaju neke prepravke?

    17. новембар 2018. na 10:08
    • Mincom Odgovori

      Poštovni,
      Epson l310 kupljen u radnji nije prepravljen za sublimacionu štampu. Uz Epson koji kupujete u bilo kojoj radnji nećete dobiti ICC profile za sublimacionu štampu što znači da vam boje koje štampate neće biti onakve kakve ste pripremili u bilo kojem programu. Moći ćete sa njim uz sublimacione boje i sublimacioni papir da štampate sve materijale sem tkanine, od tkanine moći ćete da štampate samo poliester majice. Ukoliko želite štampu na pamučne majice štampač će morati biti prepravljen za takvu vrstu štampe kako ne bi mrljao boju. Štampač kupljen u bilo kojoj radnji imati će problem sa otpadom te će te ga često morati nositi na servis kako bi vam ispraznili otpadni tank (2000 RSD po čišćenju). Sve ove probleme možete zaobići i dobiti kompletnu obuku u štampi zajedno sa ICC profilima i svim materijalom potrebnim za početak rada sa sublimacijom ako odlučite da kupite jedan od naših Epson paketa.

      11. децембар 2018. na 09:42
      • Brankica Odgovori

        Postovani, vec sam zamenila proslu presu, misleci da je do nje problem.
        Naime, kupila sam startni paket za sublimaciju (Stampac, sublimacione boje i sublimacioni papir).Nakon svakog pokusaja sublimacije, ostane samo zuti trag na majici.Mislila sam da je do prese, zamenila sam je za bolju, ali i na njoj ostaje identicno, samo zuti trag.
        Mozete li mi reci Vase misljenje, do cega to moze da bude?
        Pozdrav

        2. јун 2022. na 21:56
        • Administrator Odgovori

          Poštovana,da dešava se na pamučnima i poliester majicama .Treba proveriti presu kako radi sa posebnim meračem za temperature.Samanji vreme pečanja za deset sekundi.Presa daje više temperature nego što je potrebno.Lp

          4. јун 2022. na 14:27
  • Saša Dermit Odgovori

    Pozdrav,

    Imam Ricoh SG 3110dn i otisak crne boje na šalici mi baca na smeđe, kako to riješiti da dođe čista crna.

    Unaprijed hvala.

    Lp
    Saša

    15. март 2019. na 15:46
    • Mincom Odgovori

      Poštovani Saša
      Postoji više faktora zašto dolazi do ove greške i više načina da se popravi.
      1. Prvi način je kontaktiranje osobu/firmu od koje ste kupili boje, Ricoh SG 3110dn mora da koristi ICC profil boja koje ste stavili u njega. Znači da vam osoba/firma od koje ste kupili mora dati taj profil i objasniti kako se on koristi.
      2. Ukoliko već koristite ICC profil potrebno je da se proveri za koju je aplikaciju profil podešen, ukoliko je profil podešen za Photoshop a Vi štampate iz Corel-a neće dobijati boje kakve su u pripremi.
      3. Treba proveriti dali su sve boje u štampaču ispravne test printom koji će Vam pokazati linijskim diagramom ukoliko neka boja ne dolazi do glave štampača (crna boja dobija se mešanjem crne sa drugim bojama te ako su druge boje zapušene i crna neće biti savršena, naravno to vredi i ako je samo crna zapušena)
      4. Treba napraviti automatsko čišćenje štampača
      Ovakvi slučajevi kao Vaš najčešće su problem ICC profila jer štampač ne raspoznaje koju boju treba da štampa, ali naravno treba obratiti pažnju i na druge faktore.

      16. март 2019. na 12:29
    • Marko Odgovori

      Pozdrav imam problem kupio sam novi epson wf 2010 i odstampa na sublimacijskom papiru extra sliku presa mi je do 250 stepeni stavio sam na 80 sekundi ali mi nista nije preslikalo zna li neko gde gresim? Hvala unaored

      22. децембар 2019. na 00:48
      • Mincom Odgovori

        Poštovani,
        Proverite dali koristite sublimacione boje a ne regularne boje za običnu štampu.
        Za sve druge upite kontaktirajte nas putem emaila.
        Lp

        25. децембар 2019. na 09:31
  • Nenad Odgovori

    Poštovani,

    Posedujem štampač CANON G3411 i ali ga ne koristim, zanima me da li postoji mogućnost prefabrikovati ga u sublimacioni?

    17. април 2022. na 15:06
    • urednik Odgovori

      Poštovani
      Do sada se nismo susreli sa tim štampačem i prepravkom tog modela štampača za sublimaciju. A zašto bi to radili. Postoji štampač Sawgrass SG-500 koji je namenjen za sublimaciju.

      20. април 2022. na 11:32
    • Mina Odgovori

      Pozdrav.

      Da li se sublimacioni štampači koriste isključivo za sublimaciju ili je moguće koristiti ih i za potrebe štampe na običnom papiru?

      Hvala.

      25. април 2023. na 22:53
      • Administrator Odgovori

        Poštovani,na žalost nemože.Subliacija je posebna za sebe.Lp

        14. мај 2023. na 20:33
  • Adrián Odgovori

    Sta mogu da radim kad stavim termalnu traku da zalepim papír na solju ostane zuta linija na solju ne mogu da orisem mozta imate neki ideju pozz

    23. октобар 2022. na 10:04
    • Administrator Odgovori

      Poštovani, ako je termalna traka namenjna za sublimaciju neće ostati ništa

      18. фебруар 2023. na 20:06
  • Sanja Odgovori

    kupila sam sc epson f100 i lose mi izgleda boja kada je prenesem na maicu… imate neki savjet ?

    26. август 2023. na 18:32
    • urednik Odgovori

      Poštavana, mi ne radimo sa epsononovim štampačima, ne dajemo tehničku podršku za Epson.

      18. септембар 2023. na 10:38

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na sajt Mincom!
Kako Vam možemo pomoći?